Pożegnanie lata z tartą jagodową

Ostatni dzień kalendarzowego lata zobowiązuje. Dlatego dziś żegnamy sezon pyszną tarą z lekkim musem na bazie kremu podstawowego(patissiere) i kremowej śmietanki udekorowanej soczystymi jagodami. Uwielbiam tarty wszelakie ale ta rozgościła się na samym szczycie czołówki i wszystko wskazuje na to, że będę do niej wracać nie raz, nie dwa...

Nie martwcie się, jeżeli proporcje bitej śmietanki i kremu nie wyjdą Wam jak z mojego przepisu, można poeksperymentować z różnymi wariacjami - im więcej śmietanki, tym krem bardziej puszysty (w oryginalnym przepisie proporcje kremu patissiere były większe).
Z podanego przepisu na ciasto wychodzi ok. 520 g. Do tej tarty będziecie potrzebować 2/3 ciasta, resztę możecie odłożyć na później.


Tarta na bazie przepisu Michela Roux

Tarta jagodowa
Skład:
250 g mąki tortowej
100 g masła pokrojonego w kostkę nieco rozmiękczonego
100 g cukru pudru
2 jajka o temp. pokojowej
szczypta soli
500 g jagód lub borówek

Krem podstawowy:
3 żółtka
62 g cukru pudru
20 g mąki
250 ml mleka
strąk wanilii przecięty wzdłuż


Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru


Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto: na blacie usypać górkę z mąki, zrobić wgłębienie, w którym należy umieścić masło, cukier puder i sól. Mąkę stopniowo zagarniać do środka, mieszając składniki aż do utworzenia grudek. Ponownie zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Szybko wyrobić ciasto, tak by masło się zanadto nie roztopiło, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto można trzymać w lodówce przez kilka dni a w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Ciasto rozwałkować na 2 mm i wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm na wysokość 3-4 cm (najlepiej niższą formę do tarty z ruchomym dnem). Włożyć ponownie do lodówki na przynajmniej 20 minut.


Nagrzać piekarnik na 190 stopni C. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach (dzięki temu powietrze podczas pieczenia wydostanie się na zewnątrz i tarta nie popęka). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i nasypać warstwę suchej fasoli lub kulek do pieczenia (by docisnąć ciasto i uchronić je przed nadmiernym wyrośnięciem). Piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, usunąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 minut.

Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem: Zaczynamy od patissiere - należy ubić żółtka z 20 g cukru na puszystą masę i połączyć z mąką. W rondlu z grubym dnem zagotować mleko z pozostałym cukrem i wanilią. Gdy zacznie wrzeć zalać mlekiem masę jajeczną, ciągle mieszając trzepaczką. Ponownie przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Pamiętajcie o mieszaniu! Gotować 2 minuty, następnie przełożyć do miski. Posypać równomiernie wiórkami masła - dzięki temu nie utworzy się skorupa. Pozostawić chwilę do przestygnięcia.

Ubić śmietanę z cukrem. Połączyć delikatnie krem podstawowy z bitą śmietaną i wyłożyć na dno tarty. Posypać jagodami i oprószyć cukrem pudrem.

... smacznego!
 


Może Cię także zainteresować

5 komentarz/komentarzy

  1. O matkooooo! Ale pyszniewyglądająca tarta!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. końcówka lata najpyszniej smakuje, gdy jest owocowa

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten krem musi smakować cudownie, a z jagodami to w ogóle niebo... Wiadomo gdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia. Tarta wygląda niezwykle apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń