Bułeczki śniadaniowe
Niedzielne bułeczki śniadaniowe. Smaczne, nieskomplikowane, idealne na leniwy weekend gdy zimno i słota za oknem. Któż nie lubi zapachu świeżego pieczywa snującego się z kąta w kąt, bezkarnie wpełzającego do sypialni zaostrzając apetyt śpiochom? Ja się nie mogę oprzeć :)
Bułeczki śniadaniowe
4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
na glazurę:
1 jajko
1 łyżka mleka
do posypania:
mak lub sezam
* 1 szklanka = 250 ml
Wykonanie:
Zaczyn: 2 szklanki przesianej mąki wymieszać z drożdżami, cukrem i mlekiem. Powinno powstać rzadkie, gładkie ciasto. Przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno lekko powiększyć objętość.
Następnie do przygotowanego zaczyny dodać resztę mąki (oczywiście przesianej) oraz sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać odrobinę mleka, jeżeli za rzadkie dosypać mąki. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej olejem lub oliwą miski, przykryć skropioną wodą ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na 1,5 godziny.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać uformowane w kule bułeczki. Ponownie przykryć ściereczka i pozostawić na 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 210 stopni C.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie ponacinać i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać sezamem lub makiem. Piec 30 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce kuchennej.
Następnie do przygotowanego zaczyny dodać resztę mąki (oczywiście przesianej) oraz sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać odrobinę mleka, jeżeli za rzadkie dosypać mąki. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej olejem lub oliwą miski, przykryć skropioną wodą ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na 1,5 godziny.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać uformowane w kule bułeczki. Ponownie przykryć ściereczka i pozostawić na 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 210 stopni C.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie ponacinać i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać sezamem lub makiem. Piec 30 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce kuchennej.
... smacznego!
1 komentarz/komentarzy
chciałabym mieć czas na domowe pieczywo... :)
OdpowiedzUsuń