Ciastka owsiano-orkiszowe z żurawiną i morelami

W taki upał jaki panuje za oknem zasłużyliśmy na coś słodkiego i niewymagającego wielkiego zachodu. Proponuję szybkie ciastka owsiano-orkiszowe z suszonymi owocami i orzechami. Zdrowe, smaczne i lubiące różne wariacje na temat dodatków. No to do dzieła! :)


Ciastka owsiano-orkiszowe z żurawiną i morelami


Ciastka owsiano-orkiszowe

Składniki (około 25-30 ciasteczek):
90 g mąki orkiszowej razowej lub zwykłej
85 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
175 g płatków owsianych
175 g masła
110 g cukru trzcinowego
1,5 łyżki miodu

100 g suszonej żurawiny
15-20 g suszonej moreli (można pominąć lub zastąpić żurawiną)
30-45 g posiekanych orzechów laskowych
1,5 łyżki sezamu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli morskiej

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.
W rondlu podgrzej na małym ogniu masło, cukier, miód, cynamon, kardamon - do czasu aż masło, cukier i miód się rozpuszczą. Delikatnie przestudź.
W osobnym naczyniu połącz pozostałe składniki. Dodaj roztopioną masę maślaną i wszystko dokładnie wymieszaj (możesz użyć miksera na niskich obrotach).
Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości śliwki węgierki, rozpłaszcz w dłoni i układaj na blaszce. Pozostaw 2 cm odstępu między ciastkami.

Piecz 15-20 minut na złoty kolor.

Smacznego!

Inspiracja:"Smak miłości" Agnieszki Maciąg z modyfikacjami własnymi :)
 



Może Cię także zainteresować

1 komentarz/komentarzy