Tarta z cynamonowymi jabłkami
1,5 kg jabłek (szara reneta lub innych kwaskowych)
1 łyżka cynamonu,
5-7 goździków,
łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka cynamonu,
5-7 goździków,
łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
200 g mąki pszennej
100 g masła niesolonego
50 g cukry najlepiej drobnego do wypieków
1 jajko
1 łyżka wody
szczypta soli
Wykonanie:
Odłożyć 4 duże lub 6 mniejszych jabłek (obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki). Z reszty przygotować mus:
Obrać i usunąć z jabłek gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę masła, wrzucić obrane jabłka, cynamon i goździki i poddusić 15 minut aż jabłka się rozpadną. Zdjąć z ognia i usunąć goździki.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Formę do tarty o średnicy 26 cm (lub dużą tortownicę) wysmarować masłem.
Mąkę, cukier, sól wymieszać na stolnicy. Dodać pokrojone w kostkę masło i poszatkować nożem. Kolejno dodać jajko, wodę i szybko zagnieść ciasto nie ocieplając go zanadto aż będzie gładkie. Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę łącznie z brzegami (na wysokość 2-3 cm). Nakłuć widelcem, przykryć delikatnie papierem do pieczenia tak by przylegało do ciasta i wysypać gęsto kulki ceramiczne do pieczenia lub fasolę (fasola obciąży ciasto, dzięki czemu brzegi nie opadną podczas pieczenia). Piec 12 minut.
Mąkę, cukier, sól wymieszać na stolnicy. Dodać pokrojone w kostkę masło i poszatkować nożem. Kolejno dodać jajko, wodę i szybko zagnieść ciasto nie ocieplając go zanadto aż będzie gładkie. Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę łącznie z brzegami (na wysokość 2-3 cm). Nakłuć widelcem, przykryć delikatnie papierem do pieczenia tak by przylegało do ciasta i wysypać gęsto kulki ceramiczne do pieczenia lub fasolę (fasola obciąży ciasto, dzięki czemu brzegi nie opadną podczas pieczenia). Piec 12 minut.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika, usunąć papier z fasolą, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C. Na tartę wysypać równo bułkę tartą, wyłożyć mus jabłkowy. Na wierzch ułożyć w spiralę pokrojone w plasterki jabłka. Można oprószyć cynamonem. Włożyć ponownie do piekarnika i dopiekać jeszcze 40 minut. Wyciągnąć i ostudzić.
... smacznego!
... smacznego!
1 komentarz/komentarzy
pięknie wygląda i musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuń