Piernik przekładany powidłami sliwkowymi
Tym razem coś dla tradycjonalistów lub miłośników polskich pierników. Piernik toruński przełożony powidłem śliwkowym w czekoladowej polewie. Najlepiej zrobić go tydzień przed Świętami i przełożyć dzień przed podaniem. Zwarty, aromatyczny, mięsisty. Polecam, jest na prawdę pyszny
Wariacja na temat przepisu Komarki z everycakeyoubake.blogspot.com
Piernik toruński przekładany powidłami śliwkowymi
Powidła śliwkowe do przełożenia (najlepiej domowe)
100 g czekolady gorzkiej dobrej jakości
20 g masła niesolonego
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. 26-30 cm keksówkę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą.
Połączyć maki, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić.
Połączyć maki, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić.
W rondelku podgrzać miód z przyprawą do piernika aż syrop będzie lekko rumiany.
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodać syrop miodowy i wymieszać. Wrzucić posiekane śliwki.
Białka ubić na pianę i dodawać stopniowo do masy miodowej na przemian z mąką. Mieszać delikatnie.
Gdy wszystkie składniki się połączą przelać masę do foremki. Piec przez około godzinę do suchego patyczka.
Jeżeli piernika nie podajemy od razy zawinąć w folię spożywczą i schować w suche, ciepłe miejsce.
Przed podaniem przekroić na połowę i posmarować powidłami.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z 20 g masła i rozsmarować równo na pierniku.
... smacznego!
0 komentarz/komentarzy