Cebulaki lub pszenne bułeczki
Z premedytacją
dzisiejszy wpis jest propozycją niejednoznaczną. Oryginalny przepis wyszperany
w „Ciastach drożdżowych na różne sposoby” Małgorzaty Zielińskiej przeznaczony
był na cebulaki, które i owszem wypróbowaliśmy. Efektem ubocznych tych
degustacji była konkluzja, że ciasto jest przepyszne i można z niego równie
dobrze zrobić pszenne bułeczki. Jak powiedzieliśmy tak zrobiliśmy i potwierdzam
uczciwie, bułeczki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, puszysty ale jednocześnie
wystarczająco mięsisty środek. A przy tym nie wymagają wiele zachodu. Wprost
idealne. Czynność więc powtórzyliśmy, obiadamy się do dziś.
Polecam z czystym
sumieniem :)
Cebulaki lub pszenne bułeczki
Cebulaki |
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 650, ewentualnie luksusowa typ 550)
14 g świeżych drożdży
150 ml wody
150 ml mleka (można zastąpić wodą)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Nadzienie cebulaków:
4-5 dużych cebul
1 łyżka oleju
pieprz, sól,
do smaku np. majeranek, kminek lub mak
Wykonanie:
1 łyżeczka soli
Nadzienie cebulaków:
4-5 dużych cebul
1 łyżka oleju
pieprz, sól,
do smaku np. majeranek, kminek lub mak
Wykonanie:
Przygotuj zaczyn: rozetrzeć drożdże z cukrem, dodaj 2-3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Pozostaw na 5-10 minut żeby lekko podrosło.
Wyrób ciasto: wlej zaczyn do przesianej mąki i wyrabiając stopniowo dodawaj wodę i mleko. Na koniec dodaj sól i olej, wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Później dobrze wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką (najlepiej lekko zwilżoną, żeby ciasto nie obsychało) lub folią spożywczą i pozostaw w cieple na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Ciasto można też włożyć do lodówki na całą noc i rano kontynuować przygotowanie pieczywa.
Podrośnięte ciasto musisz odgazować uderzając w nie pięścią i pozostawić na 10 minut żeby odpoczęło.
Przygotuj farsz do cebulaków: cebule należy pokroić w paseczki, posolić i zeszklić na oleju. Dodać przyprawy, lekko poddusić. Ostudzić.
Formowanie bułeczek: z ciasta uformuj małe kule i ułóż je w 3-4 cm odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj ciasto jeszcze podrośnie). Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Zrób wgłębienie w bułeczkach (np. dnem szklanki) i nałóż nadzienie w przypadku cebulaków lub lekko natnij w przypadku bułeczek. Posmaruj woda z olejem lub roztrzepanym jakiem. Piec 15-20 minut na złoty kolor (czas pieczenia może się wydłużyć w przypadku większych bułeczek). Gotowe pieczywo popukane od spodu wyda głuchy odgłos.
Wyrób ciasto: wlej zaczyn do przesianej mąki i wyrabiając stopniowo dodawaj wodę i mleko. Na koniec dodaj sól i olej, wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Później dobrze wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką (najlepiej lekko zwilżoną, żeby ciasto nie obsychało) lub folią spożywczą i pozostaw w cieple na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Ciasto można też włożyć do lodówki na całą noc i rano kontynuować przygotowanie pieczywa.
Podrośnięte ciasto musisz odgazować uderzając w nie pięścią i pozostawić na 10 minut żeby odpoczęło.
Przygotuj farsz do cebulaków: cebule należy pokroić w paseczki, posolić i zeszklić na oleju. Dodać przyprawy, lekko poddusić. Ostudzić.
Formowanie bułeczek: z ciasta uformuj małe kule i ułóż je w 3-4 cm odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj ciasto jeszcze podrośnie). Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Zrób wgłębienie w bułeczkach (np. dnem szklanki) i nałóż nadzienie w przypadku cebulaków lub lekko natnij w przypadku bułeczek. Posmaruj woda z olejem lub roztrzepanym jakiem. Piec 15-20 minut na złoty kolor (czas pieczenia może się wydłużyć w przypadku większych bułeczek). Gotowe pieczywo popukane od spodu wyda głuchy odgłos.
2 komentarz/komentarzy
Przepyszne te cebulaki! W życiu nie jadłam lepszych. Fakt, trochę jest z nimi zabawy, to jednak warto było je zrobić. Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. Polecam też wypróbować jako zwykłe bułeczki :)
Usuń