Początki z chlebem nie są łatwe. Czasami wychodzi zakalec, czasami zamiast ładnego bochenka w rezultacie mamy wielkiego, płaskiego kleksa. Nie należy się jednak szybko zniechęcać. Własne wypieki są wdzięczne i sprawiają wiele satysfakcji... nawet jak nie do końca wychodzą a ich wygląd różni się od tych ze sklepu.
Dziś podaję Wam
przepis na prosty i smaczny chlebek pszenny na zakwasie. Dodatek drożdży
sprawia, że nie tak łatwo go zepsuć :) Dla początkujących polecam upiec w
foremce (np. małej keksówce lub w obręczy małej tortownicy). Jeżeli
konsystencja nie do końca wyjdzie prawidłowa, chleb Wam się nie „rozleje” w
piecu.
Jak zrobić zakwas dowiecie się tutaj.
Jak zrobić zakwas dowiecie się tutaj.
Chleb pszenny na zakwasie
Chleb pszenny na zakwasie |
Skład:
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
160 g zakwasu żytniego
5 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
275 ml letniej wody
Wykonanie:
Przesiej obydwie
mąki do naczynia, dodaj pokruszone drożdże, zakwas i sól. Mieszaj dodając stopniowo
wodę. Ciasto należy dobrze wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera. To bardzo
ważne, ponieważ podczas wyrabiania wytwarza się gluten odpowiedzialny za
elastyczność ciasta.
Stopień
wyrobienia możecie sprawdzić za pomocą testu: odrywacie kawałek ciasta i rozciągacie.
Jeżeli uda Wam się w ten sposób uzyskać cieniutkie ciasto bez jego rozerwania
to ciasto jest idealne :)
Przykrywamy
ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2
godziny.
Przekładamy do
foremki lub formujemy bochenek (zawijając brzegi pod spód). Spryskujemy oliwą i
posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut.
Nagrzewamy
piekarnik do 210 stopni C. Spryskujemy ostrożnie ścianki piekarnika wodą lub wrzucamy na spód kilka kostek lodu. Wstawiamy chleb i pieczemy przez 40 minut. Chleb
jest gotowy, jeżeli opukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
UWAGA: Jeżeli pieczecie chleb w glinianym lub żeliwnym garnku to należy włożyć pusty garnek do piekarnika podczas nagrzewania. Następnie ostrożnie wyciągamy gorący garnek i przekładamy do niego wyrośnięty bochenek. Wkładamy do pieca i pieczemy 40 minut.
... smacznego!
3 komentarz/komentarzy
Ja właśnie opiekuje się moim maleństwem, moim bąbelkiem - zakwasem. Z niego będzie niedługo chleb. A tymczasem cierpliwie go dokarmiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A.
Witam
OdpowiedzUsuńCzy piekac w garnku rzymskim lub zeliwnym uzywamy przykrywki podczas pieczenia ?
Pozdrawiam
Sztuka mówi, że powinno się piec z przykrywką przez 25 minut i bez ostatnie 15 minut (wówczas skórka jest chrupiąca). Ja natomiast często piekę bez przykrywki ale nie zapominam o spryskaniu wodą ścianek piekarnika przed pieczeniem, wówczas skórka jest równie pięknie chrupiąca :)
OdpowiedzUsuń