Ciasto owsiane z jabłkami i powidłem śliwkowym
Głęboki oddech. Chwila namysłu. Rozwiązanie jest oczywiste! Pakuję w pergamin coś słodkiego na deser.
Ciasto owsiane z jabłkami i powidłem śliwkowym z dodatkiem mąki ryżowej
Słodkie jednak nie musi być niezdrowe. Zdrowe z kolei wcale nie musi być niesmaczne. Ciasto owsiane z mąką ryżową, z soczystym polskim jabłkiem (wiadomo, w telewizji przekonują, że trzeba jeść jabłka, ratować rolników przed skutkami embargo :)), do tego domowe powidło śliwkowe albo dżem, który znajdziemy w spiżarni. Dodatek przypraw i świeżego tymianku nasuwa się sam. Wszystko razem obłędnie smakuje i znika w mgnieniu oka.
Prosto i smacznie!
Składniki na ciasto:
175 g płatków owsianych175 mąki ryżowej (można zastąpić żytnią, gryczaną lub pszenną)
250 g masła
125 g cukru trzcinowego nierafinowanego
50 g posiekanych rodzynek
5 posiekanych suszonych daktyli (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 jabłkapowidła śliwkowe
łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
Wykonanie:
Dużą blaszkę (u mnie 25 cm x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do połączenia składników, uważając by nie wyrabiać za długo (postępujemy jak z kruchym ciastem). Odkładamy 5-6 łyżek ciasta, resztą wylepiamy blaszkę do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłem i układamy plasterki jabłek. Odłożone ciasto rozkruszamy na wierzch jak kruszonkę. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy około 30 minut.Po upieczeniu zjadać ze smakiem. Smacznego!
Inspiracja: "Zamień chemię na jedzenie" Julita Bator
2 komentarz/komentarzy
jakie apetyczne i zdrowe ciasto!
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń