Chleb pszenno-żytni na zakwasie z całymi ziarnami

Odkąd upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie, żaden chleb z piekarni nie smakuje nam już tak dobrze. Dlatego piekę chleby rozmaite, wertuję stare książki na półce w poszukiwaniu przepisów, myszkuję na blogach, szukam inspiracji. Próbuję, testuje i najlepszymi moimi odkryciami dzielę się z Wami.

Do tego chleba przymierzałam się długo, głównie z powodu pracochłonności (chlebek potrzebuje trochę opieki, żeby wyrósł jak należy). Ale ponieważ ziarna pszenicy na balkonie wyczekiwały na swoją kolej i kusiły, żeby je w końcu wykorzystać, nie mogłam się dłużej opierać.

Przepis wyszperany na blogu Gotuje, bo lubi! i zmodyfikowany wedle potrzeb, upodobań i możliwości :)

Przepyszny, puchaty, pięknie pachnący. Długo zatrzymuje świeżość.


Chleb pszenno-żytni na zakwasie z całymi ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Składniki na zaczyn:
1 łyżka zakwasu żytniego
15g mąki żytniej 
60 g mąki pszennej (typ 550) 
75 g wody 
2/3 szklanki płatków orkiszowych (w oryginale górskich owsianych)
2/3 szklanki nasion pszenicy (w oryginale owies)

Składniki na ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej
225 ml wody 
12 g świeżych drożdży (oryginalnie 1,5 łyżki suszonych drożdży)
1 łyżka soli
1 łyżeczka miodu










Przygotowanie dzień przed pieczeniem:
Wymieszaj zakwas z wodą i mąkami. Owiń folią spożywczą i pozostaw w cieple przynajmniej na 12 godzin.
Płatki orkiszowe zalej wrzątkiem (centymetr ponad brzeg płatków), przykryj folią spożywczą i pozostaw w cieple na 12 godzin. Identycznie namocz ziarna pszenicy.

W dniu pieczenia:
Odsącz ziarna i płatki przynajmniej godzinę przed dalszą częścią prac.

Do zaczynu z poprzedniego dnia przesiej mąkę, dolej wodę, miód i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 30 minut.

Następnie dodaj drożdże (można utrzeć do płynnej postaci z odrobiną cukru) i sól. Wyrabiaj około 5 minut, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Powinno być miękkie, elastyczne, lekko klejące. Dodaj ziarna i płatki orkiszowe, wymieszaj tylko do połączenia składników (już nie wyrabiaj ciasta).

Przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. W tym czasie ciasto należny złożyć trzykrotnie: po 45, 45 i 30 minutach (najlepiej zrobić to szpatułką bezpośrednio w naczyniu).

Uformuj bochenek, przełóż do koszyka do wyrastania dobrze obsypanego mąką (można również koszyk wyłożyć ścierką obsypana mąką). Pozostaw do wyrastania na godzinę.

Wyrośnięty bochenek upiecz tradycyjnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 35-40 minut. 
Ja piekłam w garnku żeliwnym: garnek należy wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 220 stopni C i nagrzewać minimum 30 minut. Przełożyć ostrożnie do garnka, przykryć. Piec 25 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 20 minut. Upieczony chleb opukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

Wystudzić na kratce lub odwrócony do góry nogami na desce.

Smacznego!




Może Cię także zainteresować

0 komentarz/komentarzy