Ciasteczka razowe z kardamonem i cynamonem
Propozycja na szybkie kruche ciasteczka z obłędnym smakiem kardamonu, doprawione szczyptą cynamonu. Dodatek mąki razowej usprawiedliwia słodkie łakomstwo ;)
Inspiracja: Dorota Świątkowska "Moje wypieki i desery"
Ciasteczka razowe z kardamonem i cynamonem
Ciasteczka z kardamonem |
Składniki na 15-20 ciasteczek:
250 g mąki pszennej razowej
125 g masła (w temperaturze pokojowej)
250 g mąki pszennej razowej
125 g masła (w temperaturze pokojowej)
120 g brązowego cukru
1 jajko
2 łyżki mleka
1-2 łyżeczki mielonego kardamonu (polecam 2 dla intensywniejszego smaku)
łyżeczka cynamonu
1 jajko
2 łyżki mleka
1-2 łyżeczki mielonego kardamonu (polecam 2 dla intensywniejszego smaku)
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i wymieszaj/zmiksuj do połączenia się składników. W osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawami. Dodaj do utartej masy, wlej mleko i ponownie wszystko zmiksuj. Jeżeli ciasto będzie za suche dodaj więcej mleka.
Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyciąg ciasto z lodówki, odrywaj małe kulki (wielkość orzecha włoskiego), spłaszcz w dłoni i układaj na blachę w niewielkich odstępach od siebie. Możesz użyć gotowych stempelków do wyciskania wzorów.
Ciasteczka należny piec około 15 minut (lub do czasu gdy brzegi zbrązowieją). Wystudź na kratce.
Smacznego!
Smacznego!
2 komentarz/komentarzy
aż poczułam zapach świąt :) uwielbiam domowe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń