Ciasteczka razowe z kardamonem i cynamonem

Propozycja na szybkie kruche ciasteczka z obłędnym smakiem kardamonu, doprawione szczyptą cynamonu. Dodatek mąki razowej usprawiedliwia słodkie łakomstwo ;)

Inspiracja: Dorota Świątkowska "Moje wypieki i desery"


Ciasteczka razowe z kardamonem i cynamonem

Ciasteczka z kardamonem
Składniki na 15-20 ciasteczek:

250 g mąki pszennej razowej
125 g masła (w temperaturze pokojowej)
120 g brązowego cukru
1 jajko
2 łyżki mleka
1-2 łyżeczki mielonego kardamonu (polecam 2 dla intensywniejszego smaku)
łyżeczka cynamonu



 Przygotowanie:

Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i wymieszaj/zmiksuj do połączenia się składników. W osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawami. Dodaj do utartej masy, wlej mleko i ponownie wszystko zmiksuj. Jeżeli ciasto będzie za suche dodaj więcej mleka.
Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyciąg ciasto z lodówki, odrywaj małe kulki (wielkość orzecha włoskiego), spłaszcz w dłoni i układaj na blachę w niewielkich odstępach od siebie. Możesz użyć gotowych stempelków do wyciskania wzorów.
Ciasteczka należny piec około 15 minut (lub do czasu gdy brzegi zbrązowieją). Wystudź na kratce.

Smacznego!





Może Cię także zainteresować

2 komentarz/komentarzy

  1. aż poczułam zapach świąt :) uwielbiam domowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń