20 października 2014

Ciasto owsiane z jabłkami i powidłem śliwkowym

Spoglądam za okno, gdzie piękna złota jesień gdzieś się na chwilę zapodziała. Szare kłębowiska chmur na niebie nie zwiastują jej szybkiego powrotu. Myślę sobie - trzeba wytrwać. Poczekać na promień słońca nasączony radością. Tylko, jak przetrwać ten dzień mając za najlepszych przyjaciół parasol i kalosze? Nie burczeć na przechodnia, którego niefortunny zbieg okoliczności rzucił w twoją bezpieczną przestrzeń, a potem zmusił do trącenia nieopatrznie łokciem? Przecież mam dobre wetłumaczenie - pogoda jest zła. To ona jest winna!
Głęboki oddech. Chwila namysłu. Rozwiązanie jest oczywiste! Pakuję w pergamin coś słodkiego na deser.

Ciasto owsiane z jabłkami i powidłem śliwkowym z dodatkiem mąki ryżowej

Słodkie jednak nie musi być niezdrowe. Zdrowe z kolei wcale nie musi być niesmaczne. Ciasto owsiane z mąką ryżową, z soczystym polskim jabłkiem (wiadomo, w telewizji przekonują, że trzeba jeść jabłka, ratować rolników przed skutkami embargo :)), do tego domowe powidło śliwkowe albo dżem, który znajdziemy w spiżarni. Dodatek przypraw i świeżego tymianku nasuwa się sam. Wszystko razem obłędnie smakuje i znika w mgnieniu oka.
Prosto i smacznie!



Składniki na ciasto:
175 g płatków owsianych
175  mąki ryżowej (można zastąpić żytnią, gryczaną lub pszenną)
250 g masła
125 g cukru trzcinowego nierafinowanego
50 g posiekanych rodzynek
5 posiekanych suszonych daktyli (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
3 jabłka
powidła śliwkowe
łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu

Wykonanie: 
Dużą blaszkę (u mnie 25 cm x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do połączenia składników, uważając by nie wyrabiać za długo (postępujemy jak z kruchym ciastem). Odkładamy 5-6 łyżek ciasta, resztą wylepiamy blaszkę do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłem i układamy plasterki jabłek. Odłożone ciasto rozkruszamy na wierzch jak kruszonkę. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy około 30 minut.

Po upieczeniu zjadać ze smakiem. Smacznego!

Inspiracja: "Zamień chemię na jedzenie" Julita Bator


























2 komentarze: