8 lipca 2015

Czekoladowy liścik miłosny, czyli okazyjny torcik z truskawkami

Jakaś mglista wizja czai się w zakamarkach umysłu. Taki chochlik, który tylko szuka okazji, żeby czmychnąć na papier. Nie! Nie na papier! Na talerz koniecznie!
Zjawia się okazja... (cudowna, rocznicowa okazja)... chochlikowi niewiele już potrzeba, wierci się, rośnie, coraz bardziej zaznacza swoją obecność, zmusza do reakcji. Cóż innego mi pozostaje?!
Siadam niczym mol obłożona stosem ulubionych książek kucharskich. Wertuję stare przepisy w zeszytach, nieco już poniszczonych i udekorowanych własnymi zapiskami. Komponuję nowy przepis z tych znanych, sprawdzonych albo całkiem nowych (ach to ryzyko ;)). Przeliczam ilości, spisuję ostateczny kształt przemyśleń. Przygotowuję składniki z największą starannością, dobieram dobrej jakości czekoladę (gorzką najchętniej), jajka, serki, masło wyciągam z lodówki odpowiednio wcześniej (przecież muszą mieć temperaturę pokojową!), upewniam się, że niczego mi nie zabraknie w trakcie przygotowania...
...pewnie znacie tę historię?... domyślacie się jej końca?... chochlik znowu wygrał :)

Czekoladowy liścik miłosny. Tak, to będzie to!


Czekoladowy liścik miłosny, czyli okazyjny torcik z truskawkami 
Czekoladowy liścik miłosny


Składniki na ciasto:
183 g mąki luksusowej
17 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
105 g brązowego cukru nierafinowanego
50 g rozpuszczonego masła
2 jajka o temp. pokojowej
100 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady

Foremkę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

W misce dokładnie wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier. W drugiej połącz masło, jajka i mleko. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Gdy składniki się ze sobą połączą dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przelej do formy i piecz około 30-40 minut, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Krem i wykończenie:
250 g serka mascarpone
125 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
4 łyżki cukru pudru
kilka listków świeżej mięty

truskawki
świeża mięta do dekoracji

Miętę posiekaj na drobne kawałki. Mascarpone rozgnieć w misce. Dodaj miętę i lekko wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Bitą śmietanę delikatnie i stopniowo połącz z mascarpone (zacznij od dodawania śmietanki po 1 łyżce, potem możesz zwiększać dodawaną ilość).

Przekrój ciasto czekoladowe na pół. Na dolną część wyłóż połowę kremu. Przykryj drugą częścią i wyłóż resztę kremu. Udekoruj truskawkami i listkami mięty.
Przed podaniem tort najlepiej schłodzić w lodówce (minimum 4 godziny).

Smacznego!



 









1 komentarz:

  1. Też uwielbiam "pisać" takie listy :)
    Torcik wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń