Batoniki owsiane z amarantusem - na dzień dobry

Dzień dobry... ponownie... po prawie 6 letniej przerwie :)

Wracam z bagażem doświadczeń jako mama 5 latki z alergią pokarmową, skórną i wziewną. Wiele się w tym czasie wydarzyło. Ileż było strachu i smutku, że taka mała istotka musi tyle znosić, a czasami wręcz cierpieć w stanach zaostrzenia alergii. Jednak wiele nas nauczył ten czas i pomimo, że nie czuję się specjalistką w dziedzinie, to czuję, że mogę się podzielić naszymi doświadczeniami i radami, które mogą okazać się dla innych cenne.

Wracam więc przynosząc ze sobą KAROB. To on zastępował nam w tym trudnym czasie kakao i czekoladę. Karob od początku pokochało moje dziecko, z karobem polubiliśmy się również my - dorośli przyzwyczajeni przez całe życie do smaku kakao. Jestem pewna, że z karobem polubicie się również Wy.  

Karob to oczywiście metafora wszystkich zamienników alergenów, a odkryliśmy ich naprawdę wiele. I wierzcie mi, zamiennik wcale nie musi oznaczać mniej smaczny. Czasami jest zupełnie odwrotnie. Spróbujcie sami! :)
 
Na dzień dobry przedstawiam Wam coś na ząb. Szybko, zdrowi i pysznie. Plus kilka moich rad czym zastąpić alergeny w składzie.

Przetestujcie, która wersja Wam najbardziej smakuje i dajcie znać.

Batoniki owsiane z amarantusem

Batoniki owsiane z amarantusem


Składniki: 
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
1/4 szklanki prosa ekspandowanego 
1/2 szklanki rodzynek (lub pół na pół z żurawiną suszoną)
1/4 szklanki słonecznika 
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki sezamu 
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
 
2 jajka*
2 łyżki oleju rzepakowego/z winogron
2 łyżki syropu daktylowego (można zastąpić miodem lub dozwolonym słodzikiem) 

50 g gorzkiej czekolady lub 50 g oleju kokosowego/masła + 2 łyżki karobu (opcjonalnie)

* zamiast 2 jajek możesz użyć jednego z zamienników:
puree z 2 bananów
120 g puree z pieczonej dyni
120 g dozwolonego gęstego dżemu
lub 6 łyżek aquafaby (zalewa z puszki lub słoika z ciecierzycą)
 
Wykonanie:
Połączyć suche składniki i wymieszać. Jajko rozbełtać i połączyć z olejem i syropem daktylowym. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać łyżką. 
Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równo w tortownicy, lekko docisnąć.
Piec w temp. 180 st. C z termoobiegiem aż będą z wierzchu lekko rumiane, ok. 15-20 min. 
 
Po wystygnięciu przygotować polewę: 
rozpuścić czekoladę lub olej/masło z karobem w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna wylać na batony. Poczekać aż dobrze przestygną i pokroić w bloki.

Smacznego!

































Może Cię także zainteresować

0 komentarz/komentarzy