Nietypowa babka owsiana, dla alergików

Czasami mam ochotę poeksperymentować. Przerobić stary przepis na coś zupełnie nowego. Ta nietypowa Wielkanoc, druga z rzędu w nieco innym wydaniu niż jesteśmy do tego przyzwyczajeni, jest dobrą ku temu okazją. Kto powiedział, że babka Wielkanocna musi być puchatą drożdżówką z lukrem? :) Osobiście uwielbiam ucieraną babkę pisakową zebrę ale TĄ owsianą od dziś lubię równie bardzo.

Jest zupełnie inna od tej, które znamy. Wilgotna, mięsista, czekoladowo-migdałowe, z owsianym akcentem. Jak Wielkanocny, o wiele zdrowszy snickers :) W dodatku dla alergików.

Moja babka jest niewielkich rozmiarów, ponieważ większa forma mogłaby nie unieść tak wilgotnego ciasta. Możecie natomiast śmiało zwiększyć proporcję, jeżeli chcecie upiec niewysokie ciasto w tortownicy lub brytfance.

Spróbujcie i koniecznie podzielcie się swoją opinią.


Nietypowa babka owsiana, DLA ALERGIKÓW

Nietypowa babka owsiana, dla alergików


Składniki (na tortownicę 18 cm):
140 g płatków owsianych
225 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
70 g oleju* (najlepiej delikatnego w smaku: rzepakowego, z pestek winogron)
60 g syropu daktylowego
60 g cukru trzcinowego
6 łyżek dobrze schłodzonej aquafaby** (aquafaba to zalewa z puszki lub słoika z ciecierzycą)
45 g mąki orkiszowej/pszennej
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 posiekanych migdałów
0,5 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej
1 łyżka
 masła lub oleju kokosowego (opcjonalnie)
 
Jeżeli dozwolone, nie występuje alergia:
* olej można zastąpić masłem
** Aquafabę można zastąpić 2 małymi jajkami

 
Wykonanie:
1. Mleko zagotować i zalać płatki owsiane. Pozostawić 10 minut pod przykryciem. Dodać syrop daktylowy, olej i wymieszać.

2. Aquafabę ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodawać cukier. Aquafabę uda Wam się ubić jak białko, jeżeli będzie dobrze schłodzona. Możecie ewentualnie dodać szczyptę soli.
Po ubiciu powinna wyglądać mniej więcej tak:
 


3. Mąkę przesiewamy z sodą. Teraz trzeba delikatnie wieszać pianę z aquafaby. Na koniec równie delikatnie mieszamy z namoczonymi płatkami.
Pamiętaj, żeby piana nie opadła, zawsze dodajemy pianę do cięższych, gęstszych składników, nie na odwrót.

4. Przelewamy do foremki na babę lub tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy w temp. 180 st. C 45-50 minut, do suchego patyczka (nakłuwamy w kilku miejscach sprawdzając czy jest suche w środku).

5. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodałam jeszcze 1 łyżkę masła, dla lepszego "połysku" polewy. Wylewamy polewę na babkę i ozdabiamy migdałami.

Smacznego!
 
Inspiracją do przepisu było ciasto-czekoladowo-owsiane z Kuchni Lidla. 
 
Nietypowa babka owsiana, dla alergików

Nietypowa babka owsiana, dla alergików

 
 

 
 



 


Może Cię także zainteresować

0 komentarz/komentarzy