Chia pudding, lokalnie zwany chianką, jest moim ulubionym drugim śniadaniem. Moje dziecko natomiast za nią nie przepadało. Do czasu aż spróbowała mojej wariacji na temat. Dzielę się zatem z Wami odkryciem, spróbujcie może Wam również posmakuje.
Uwagi mamy alergika DLA ALERGIKÓW:
Na pewno nie umknęło Waszej uwadze, że zaczął się sezon pylenia. Obecnie najbardziej dokuczliwa jest olsza, może pylić jeszcze leszczyna i zaczynać topola (dla województwa mazowieckiego). Oczywiście to zależy od regionu, w którym mieszkacie, najlepiej zweryfikujcie kalendarz pylenia dla Waszego regionu.
W przypadku alergii pokarmowej, należy uważać na alergię krzyżową. W przypadku olszy, brzozy, leszczyny reakcja alergiczna może pojawić się z tymi produktami:
owoce: owoce pestkowe (jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia), banan, kiwi, liczi, mango, pomarańcza,
warzywa: marchewka (surowa), ziemniak (surowy), seler, soja, pomidor (surowy),
rumianek, anyż, curry, papryka, pieprz, kminek, kolendra, orzechy, lateks.
jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, czereśnie, kiwi, mango, banan, melon, papaja, figi, ananas,
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Co jeść a czego nie jeść gdy pylą drzewa i trawy? | Mama Alergika Gotuje
seler, marchew, pietruszka, groch, inne strączkowe, ziemniaki, bakłażany, awokado, szparagi, natka pietruszki, cykoria
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Co jeść a czego nie jeść gdy pylą drzewa i trawy? | Mama Alergika Gotuje
jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, czereśnie, kiwi, mango, banan, melon, papaja, figi, ananas,
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Co jeść a czego nie jeść gdy pylą drzewa i trawy? | Mama Alergika Gotuje
Dosyć często pomaga obróbka termiczna pokarmu ale jest to kwestią indywidualną.
Chia pudding z musem karobowym, malinami i gryczaną chrupką
250 ml mleka roślinnego (np. migdałowe, jaglane, kokosowe, konopne).
Kilka godzin wcześniej (najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na całą noc): zalać nasiona chia zimnym mlekiem i zostawić do napęcznienia. Co jakiś czas można delikatnie zamieszać ale nie jest to koniecznie.
1 awokado
2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
1,5 łyżki karobu
2 łyżeczki syropu daktylowego (można zastąpić miodem lub dozwolonym słodzikiem)
4. Chrupiąca posypka z kaszy gryczanej niepalonej
3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
Gdy mamy dobrej jakości patelnię prażymy kaszę na suchej patelni, w przeciwnym wypadku używamy odrobiny oleju. Prażymy na średnim ogniu przez 4-5 minuty aż kasza zacznie wydzielać przyjemny zapach. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy miód (lub syrop daktylowy) i mieszamy. Przesypujemy na papier do pieczenia i wyrównujemy, tak by powstała cienka warstwa. Czekamy chwilę aż przestygnie.
![]() |
Chia pudding z musem karobowym, malinami i gryczaną chrupką |
![]() |
Chia pudding z musem karobowym, malinami i gryczaną chrupką |
0 komentarz/komentarzy