Chia pudding z musem karobowym, malinami i gryczaną chrupką

Chia pudding, lokalnie zwany chianką, jest moim ulubionym drugim śniadaniem. Moje dziecko natomiast za nią nie przepadało. Do czasu aż spróbowała mojej wariacji na temat. Dzielę się zatem z Wami odkryciem, spróbujcie może Wam również posmakuje.


Uwagi mamy alergika DLA ALERGIKÓW: 

Na pewno nie umknęło Waszej uwadze, że zaczął się sezon pylenia. Obecnie najbardziej dokuczliwa jest olsza, może pylić jeszcze leszczyna i zaczynać topola (dla województwa mazowieckiego). Oczywiście to zależy od regionu, w którym mieszkacie, najlepiej zweryfikujcie kalendarz pylenia dla Waszego regionu. 

W przypadku alergii pokarmowej, należy uważać na alergię krzyżową. W przypadku olszy, brzozy, leszczyny reakcja alergiczna może pojawić się z tymi produktami: 

  • owoce: owoce pestkowe (jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia), banan, kiwi, liczi, mango, pomarańcza, 

  • warzywa: marchewka (surowa), ziemniak (surowy), seler, soja, pomidor (surowy), 

  • rumianek, anyż, curry, papryka, pieprz, kminek, kolendra, orzechy, lateks.

jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, czereśnie, kiwi, mango, banan, melon, papaja, figi, ananas,


Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Co jeść a czego nie jeść gdy pylą drzewa i trawy? | Mama Alergika Gotuje

seler, marchew, pietruszka, groch, inne strączkowe, ziemniaki, bakłażany, awokado, szparagi, natka pietruszki, cykoria


Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Co jeść a czego nie jeść gdy pylą drzewa i trawy? | Mama Alergika Gotuje

jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, czereśnie, kiwi, mango, banan, melon, papaja, figi, ananas,


Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Co jeść a czego nie jeść gdy pylą drzewa i trawy? | Mama Alergika Gotuje

 Dosyć często pomaga obróbka termiczna pokarmu ale jest to kwestią indywidualną.


Chia pudding z musem karobowym, malinami i gryczaną chrupką

Chia pudding z musem karobowym, malinami i gryczaną chrupką
Chia pudding z musem karobowym, malinami i gryczaną chrupką

 
1. Chia pudding
4 pełne łyżki nasion chia
250 ml mleka roślinnego (np. migdałowe, jaglane, kokosowe, konopne).
Kilka godzin wcześniej (najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na całą noc): zalać nasiona chia zimnym mlekiem i zostawić do napęcznienia. Co jakiś czas można delikatnie zamieszać ale nie jest to koniecznie.

2. Krem karobowy
1 awokado
2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
1,5 łyżki karobu
2 łyżeczki syropu daktylowego (można zastąpić miodem lub dozwolonym słodzikiem)
 
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, miąższ przełożyć do miski. Dodać banany, karob, syrop daktylowy i zmiksować na gładki mus. Ewentualnie lekko dosłodzić.
 
3. Mus malinowy 
maliny mrożone* (lub świeże w sezonie) + kilka łyżek wody
 
* w przypadku alergii można zastąpić dozwolonymi owocami. Śliwki węgierki czy mandarynki będą się równie wspaniale komponowały

Maliny podgotować odrobinę z wodą aż zmiękną i rozmarzną.

4. Chrupiąca posypka z kaszy gryczanej niepalonej


3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżeczka miodu**
opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju kokosowego
 
** w przypadku alergii na miód można zastąpić syropem daktylowym

Gdy mamy dobrej jakości patelnię prażymy kaszę na suchej patelni, w przeciwnym wypadku używamy odrobiny oleju. Prażymy na średnim ogniu przez 4-5 minuty aż kasza zacznie wydzielać przyjemny zapach. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy miód (lub syrop daktylowy) i mieszamy. Przesypujemy na papier do pieczenia i wyrównujemy, tak by powstała cienka warstwa. Czekamy chwilę aż przestygnie.
 
Przełożenie do szklanek:
Przełożyć wszystkie warstwy po kolei. U mnie krem karobowy znalazł się na samym dnie. Na wierzch ułożyć kawałki chrupki gryczanej. Można zjadać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!
 
Chia pudding z musem karobowym, malinami i gryczaną chrupką

 

Chia pudding z musem karobowym, malinami i gryczaną chrupką



Może Cię także zainteresować

0 komentarz/komentarzy