Tarta kawowa na czekoladowym spodzie
Były już tarty, były czekoladowe słodkości ale tego jeszcze nie było. Tarta podwójnie czekoladowa, z mocnym aromatem kawowym. Propozycja nie tylko dla czekoladożerców ale również dla miłośnik mocnego naparu.
Inspirację znalazłam na blogu Kwestia Smaku, gdzie autorka do masy użyła białej czekolady, a spód zrobiła z kruszonych ciasteczek. Przepis wpadł mi w oko ale nie omieszkałam zrobić go po swojemu.
A oto rezultat :)
Tarta kawowa na czekoladowym spodzie
Tarta kawowa na czekoladowym spodzie |
Skład na tartę:
250 g mąki tortowej75 g kakao
100 g masła pokrojonego w kostkę nieco rozmiękczonego
100 g pudru
2 jajko o temp. pokojowej
szczypta soli
Skład na nadzienie:
3 łyżki mocnego espresso
500 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
300 g mlecznej czekolady (można zastąpić białą)
Dodatkowo: około 100 ml ubitej śmietany kremówki do dekoracji
Wykonanie:
Zagnieść kruche ciasto:
na blacie usypać górkę z wymieszanej mąki i kakao, zrobić wgłębienie, w którym należy
umieścić masło, cukier puder i sól. Mąkę stopniowo zagarniać do środka,
mieszając składniki aż do utworzenia grudek. Ponownie zrobić wgłębienie i
wbić w nie jajko. Szybko wyrobić ciasto, tak by masło się zanadto nie
roztopiło, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto można trzymać w lodówce
przez kilka dni a w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Ciasto rozwałkować na 2 mm i wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm na wysokość 3-4 cm (najlepiej niższą formę do tarty z ruchomym dnem). Włożyć ponownie do lodówki na przynajmniej 20 minut.
Nagrzać piekarnik na 190 stopni C. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach (dzięki temu powietrze podczas pieczenia wydostanie się na zewnątrz i tarta nie popęka). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i nasypać warstwę suchej fasoli lub kulek do pieczenia (by docisnąć ciasto i uchronić je przed nadmiernym wyrośnięciem). Piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, usunąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 minut.
Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem: Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej (miseczkę z czekolada umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody). Pozostawiamy do przestygnięcie.
Ciasto rozwałkować na 2 mm i wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm na wysokość 3-4 cm (najlepiej niższą formę do tarty z ruchomym dnem). Włożyć ponownie do lodówki na przynajmniej 20 minut.
Nagrzać piekarnik na 190 stopni C. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach (dzięki temu powietrze podczas pieczenia wydostanie się na zewnątrz i tarta nie popęka). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i nasypać warstwę suchej fasoli lub kulek do pieczenia (by docisnąć ciasto i uchronić je przed nadmiernym wyrośnięciem). Piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, usunąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 minut.
Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem: Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej (miseczkę z czekolada umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody). Pozostawiamy do przestygnięcie.
Następnie ubijamy śmietankę na sztywno i delikatnie mieszamy z kawą. Na koniec stopniowo dodajemy bitą śmietanę do czekolady i delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy na spód tarty. Chłodzimy z lodówce minimum 3 godziny. Dekorujemy bitą śmietaną.
Podając tartę pamiętajcie, że zawsze lepiej ją wyjąc z lodówki około 20-30 minut wcześniej, żeby nieco zmiękła.
... smacznego!
I jeszcze najnowsze eksperymenty z fotografią otworkową.
Jeżeli interesujecie się fotografią zachęcam do poczytania na ten temat :)
3 komentarz/komentarzy
Cudowna! Kawa i czekolada i jestem w siódmym niebie!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się i pozdrawiam!
z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d
OdpowiedzUsuńPiekny!
OdpowiedzUsuń