Tarta kawowa na czekoladowym spodzie

Były już tarty, były czekoladowe słodkości ale tego jeszcze nie było. Tarta podwójnie czekoladowa, z mocnym aromatem kawowym. Propozycja nie tylko dla czekoladożerców ale również dla miłośnik mocnego naparu.

Inspirację znalazłam na blogu Kwestia Smaku, gdzie autorka do masy użyła białej czekolady, a spód zrobiła z kruszonych ciasteczek. Przepis wpadł mi w oko ale nie omieszkałam zrobić go po swojemu.
A oto rezultat :) 


Tarta kawowa na czekoladowym spodzie

Tarta kawowa na czekoladowym spodzie
Skład na tartę:
250 g mąki tortowej
75 g kakao
100 g masła pokrojonego w kostkę nieco rozmiękczonego
100 g pudru
2 jajko o temp. pokojowej
szczypta soli  

Skład na nadzienie:
3 łyżki mocnego espresso
500 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
300 g mlecznej czekolady (można zastąpić białą)

Dodatkowo: około 100 ml ubitej śmietany kremówki do dekoracji




Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto: na blacie usypać górkę z wymieszanej mąki i kakao, zrobić wgłębienie, w którym należy umieścić masło, cukier puder i sól. Mąkę stopniowo zagarniać do środka, mieszając składniki aż do utworzenia grudek. Ponownie zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Szybko wyrobić ciasto, tak by masło się zanadto nie roztopiło, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto można trzymać w lodówce przez kilka dni a w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Ciasto rozwałkować na 2 mm i wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm na wysokość 3-4 cm (najlepiej niższą formę do tarty z ruchomym dnem). Włożyć ponownie do lodówki na przynajmniej 20 minut.


Nagrzać piekarnik na 190 stopni C. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach (dzięki temu powietrze podczas pieczenia wydostanie się na zewnątrz i tarta nie popęka). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i nasypać warstwę suchej fasoli lub kulek do pieczenia (by docisnąć ciasto i uchronić je przed nadmiernym wyrośnięciem). Piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, usunąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 minut.

Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem: Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej (miseczkę z czekolada umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody). Pozostawiamy do przestygnięcie.
Następnie ubijamy śmietankę na sztywno i delikatnie mieszamy z kawą. Na koniec stopniowo dodajemy bitą śmietanę do czekolady i delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy na spód tarty. Chłodzimy z lodówce minimum 3 godziny. Dekorujemy bitą śmietaną.
Podając tartę pamiętajcie, że zawsze lepiej ją wyjąc z lodówki około 20-30 minut wcześniej, żeby nieco zmiękła.

... smacznego!


I jeszcze najnowsze eksperymenty z fotografią otworkową. 
Jeżeli interesujecie się fotografią zachęcam do poczytania na ten temat :)



Może Cię także zainteresować

3 komentarz/komentarzy