15 grudnia 2012

Piernik przekładany powidłami sliwkowymi

Tym razem coś dla tradycjonalistów lub miłośników polskich pierników. Piernik toruński przełożony powidłem śliwkowym w czekoladowej polewie. Najlepiej zrobić go tydzień przed Świętami i przełożyć dzień przed podaniem. Zwarty, aromatyczny, mięsisty. Polecam, jest na prawdę pyszny

Wariacja na temat przepisu Komarki z everycakeyoubake.blogspot.com

Piernik toruński przekładany powidłami śliwkowymi

Piernik toruński przekładany powidłami śliwkowymi
Skład:
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
250 g miodu naturalnego
150 g masła
150 g cukru
5 jajek
100 g suszonych śliwek drobno posiekanych
20 g (ok. 6 łyżeczek) przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Powidła śliwkowe do przełożenia (najlepiej domowe)
100 g czekolady gorzkiej dobrej jakości
20 g masła niesolonego


Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. 26-30 cm keksówkę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą.

Połączyć maki, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić.
W rondelku podgrzać miód z przyprawą do piernika aż syrop będzie lekko rumiany.
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodać syrop miodowy i wymieszać. Wrzucić posiekane śliwki. 
Białka ubić na pianę i dodawać stopniowo do masy miodowej na przemian z mąką. Mieszać delikatnie.
Gdy wszystkie składniki się połączą przelać masę do foremki. Piec przez około godzinę do suchego patyczka.
Jeżeli piernika nie podajemy od razy zawinąć w folię spożywczą i schować w suche, ciepłe miejsce.

Przed podaniem przekroić na połowę i posmarować powidłami. 
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z 20 g masła i rozsmarować równo na pierniku.


... smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz