26 czerwca 2014

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (Tatterowiec)

Dziś obiecany przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie, bez dodatku drożdży. Króluje najczęściej na naszym stole za sprawą smaku - żytni razowiec, a jednak nie za ciężki - oraz szybkości wykonania. Pieczemy go dla naszych miłych gości :)
Trzeba poświęcić odrobinę uwagi, żeby chleb wyrósł piękny i pachnący. Smakuje rewelacyjnie!

Przepis znaleziony na blogu Tatter - stąd nazwa bochenka :)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (Tatterowiec)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (Tatterowiec)
Składniki na zaczyn:
400 g zakwasu żytniego*
150 ml wody
100 g maki żytniej (jasnej lub razowej)
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
pół łyżeczki cukru demerara

* jeśli zakwas jest młody można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży lub 8 g świeżych (nie dodawałam).
Zakwas musi być dokarmiony 8-10 h wcześniej.






Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w misce lub mikserze, chwile wyrób ugniatając (ciasto ma być lepkie i luźne). Jeżeli jest bardzo zbite dodaj odrobinę więcej wody.

Pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryte lnianą ściereczką lub folią spożywczą.

Następnie ciasto wyjmij, krótko wyrób, przełóż do foremki (używam keksówki o długości 30 cm) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wierzch posmaruj oliwą lub olejem. Przykryj ściereczką i pozostaw do kolejnego wyrastania kilka godzin (do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło. U mnie rośnie zwykle około 2-3h, dłużej jeżeli używam mąki żytniej razowej).

Przed pieczeniem posypać makiem, otrębami, płatkami orkiszowymi, słonecznikiem, czarnuszką lub czym lubisz.

Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę 200ºC, piecz 60 minut. Gdy piekarnik będzie nagrzany (mniej więcej po 20-30 minutach) możesz wstawić w małym naczyniu kilka kostek lodu. Jeżeli bochenek zacznie się za mocno przypiekać przykryj wierzch folią aluminiową.

Upieczony chleb wyjmij z foremki i popukaj od spodu – jeżeli jest dobry, będzie wydawał głuchy odgłos. Jeżeli nie, dopiekaj jeszcze kilka minut.

Studź przynajmniej godzinę na kratce do pieczenia lub na desce do góry nogami (szybciej wystygnie, jeżeli mniejszą powierzchnią będzie się stykał z powierzchnią deski).

Podpowiedź:
Podczas wyrastania można umieścić chleb w zimnym piekarniku, na którego dnie umieszczamy naczynie z gorącą wodą. To stwarza wyższą wilgotność i sprzyjającą wyrastaniu temperaturę.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz