8 marca 2013

Chleb pszenny na zakwasie

Początki z chlebem nie są łatwe. Czasami wychodzi zakalec, czasami zamiast ładnego bochenka w rezultacie mamy wielkiego, płaskiego kleksa. Nie należy się jednak szybko zniechęcać. Własne wypieki są wdzięczne i sprawiają wiele satysfakcji... nawet jak nie do końca wychodzą a ich wygląd różni się od tych ze sklepu. 

Dziś podaję Wam przepis na prosty i smaczny chlebek pszenny na zakwasie. Dodatek drożdży sprawia, że nie tak łatwo go zepsuć :) Dla początkujących polecam upiec w foremce (np. małej keksówce lub w obręczy małej tortownicy). Jeżeli konsystencja nie do końca wyjdzie prawidłowa, chleb Wam się nie „rozleje” w piecu.

Jak zrobić zakwas dowiecie się tutaj.

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie
Skład: 
400 g mąki pszennej 
100 g mąki pszennej razowej
5 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
275 ml letniej wody









Wykonanie:
Przesiej obydwie mąki do naczynia, dodaj pokruszone drożdże, zakwas i sól. Mieszaj dodając stopniowo wodę. Ciasto należy dobrze wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera. To bardzo ważne, ponieważ podczas wyrabiania wytwarza się gluten odpowiedzialny za elastyczność ciasta.

Stopień wyrobienia możecie sprawdzić za pomocą testu: odrywacie kawałek ciasta i rozciągacie. Jeżeli uda Wam się w ten sposób uzyskać cieniutkie ciasto bez jego rozerwania to ciasto jest idealne :)

Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

Przekładamy do foremki lub formujemy bochenek (zawijając brzegi pod spód). Spryskujemy oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C. Spryskujemy ostrożnie ścianki piekarnika wodą lub wrzucamy na spód kilka kostek lodu. Wstawiamy chleb i pieczemy przez 40 minut. Chleb jest gotowy, jeżeli opukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

UWAGA: Jeżeli pieczecie chleb w glinianym lub żeliwnym garnku to należy włożyć pusty garnek do piekarnika podczas nagrzewania. Następnie ostrożnie wyciągamy gorący garnek i przekładamy do niego wyrośnięty bochenek. Wkładamy do pieca i pieczemy 40 minut.

... smacznego!




3 komentarze:

  1. Ja właśnie opiekuje się moim maleństwem, moim bąbelkiem - zakwasem. Z niego będzie niedługo chleb. A tymczasem cierpliwie go dokarmiam.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Czy piekac w garnku rzymskim lub zeliwnym uzywamy przykrywki podczas pieczenia ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sztuka mówi, że powinno się piec z przykrywką przez 25 minut i bez ostatnie 15 minut (wówczas skórka jest chrupiąca). Ja natomiast często piekę bez przykrywki ale nie zapominam o spryskaniu wodą ścianek piekarnika przed pieczeniem, wówczas skórka jest równie pięknie chrupiąca :)

    OdpowiedzUsuń